O Harfinde Toplam 21 Madde
Bizdeki yulaf ezmesine Amerikalılar, İngilizler oatmeal (oot mi ıl) derler. Amerikan kahvaltısında çok popüler olan bu tahıl yiyeceği, sıcak olarak servis edilir. Üzerine sıcak süt gezdirilir ve arzuya göre taze veya kurutulmuş meyvelerle lezzetlendirilir. Ayrıca tatlandırmak için esmer şeker veya bal da ilave edilir.
Adını İskoçya'da bulunan küçük bir liman kasabasından almış kaliteli bir malt viski markasıdır ve yazıldığı gibi okunur.
Manisa'nın Salihli ilçesinde popüler olan bu köfte odun ateşinde pişirilmektedir. Temelde kuzu kıyması, un ve tuz içerir. Tüm malzemeler güzelce yoğrulur ve akabinde şişlere sarılarak uzgara edilir. Genellikle domates ve maydanozlu soğan salatasıyla servis edilir.
Üzerine rendelenmiş peynir serpilip üsten ızgaralı fırınlarda kızartılmış yemek türüdür. Graten olarak da bilinir.
Rus mutfağının soğuk çorbasıdır ve "okraşka" diye okunur. Temelde salatalık, soğan, haşlanmış yumurta, dereotu, sosis veya salam içerir.
Bol buzlu içkiler için kullanılan bir terimdir ve "on dı raks" diye okunur. Örneğin whisky on the rocks (buzlu viski)
Siyah ve yeşil arası tonlarda bir Çin çayıdır ve yazıldığı gibi okunur. Fermantasyon işlemi yarıda kesildiği için, yarı fermente çay olarak da bilinir. Fermantasyon süreci siyah çaydan kısa, yeşil çaydan uzundur.
Bademli pandispanya kekinden elde edilen Fransızlar'ın dünyaca ünlü kahveli ve çikolatalı pastasıdır. Bademli pandispanya keki kahve şurubu ile ıslatılır, arası tereyağ kreması ile doldurulur ve üzeri çikolata ile kaplanır.
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec ve Petit Verdot üzümlerin bir araya gelmesiyle yapılan bir kırmızı şaraptır ve "opus van" diye telaffuz edilir. Kaliforniya'nın Napa vadisinde, Robert Mondavi ve Baron Philipe de Rothschild firmalarının ortak girişimi ile yapılmaktadır. Erik, kiraz, karabiber, karanfil ve kızarmış badem aromaları hakimdir.
Elazığ yöresinde orcik diye bilinen bu lezzet aslında cevizli sucuktur. Kökeni Gürcistan’a dayanmaktadır. İpe dizilen cevizler kaynamış üzüm veya dut pekmezine batırılarak yapılır.
Yemek öncesi masaya getirilen soğuk ve sıcak atıştırmalıklara denir. Fransızca kökenli bir kelimedir ve orjinal yazılışı "hors d'oeuvre"dir.
İtalyan makarna çeşididir ve "orikette" diye okunur. Bizde deniz kabuğu makarna olarak bilinir.
Kayalık alanlarda yaşayan bu balık, ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege'de görülür. Genellikle buğlaması, ızgarası tercih edilir. Tuzda pişirilmesi de popülerdir. En lezzetli zamanı eylül, ekim ve kasım aylarıdır. Uluslararası mutfaklarda "grouper" olarak geçer ve "gurupır" diye okunur.
Denizlerimizin en büyük balıklarından biridir ve "ton balığı" olarak da bilinir. Taze tüketim dışında daha çok konserve, kurutulmuş ve tuzlanmış olarak yenir. Özellikle Japon mutfağında sushi (suşi) ve sashimi (saşimi) yapımında kullanılır. Taze tüketimde, en lezzetli zamanı ekim ve kasım aylarıdır. Uluslararası mutfaklarda "tuna fish" olarak geçer ve "tüna fiş" diye okunur.
Orjinalde içli köftenin tepside börek gibi yapılanıdır ve içerik olarak içli köfte ile aynıdır. Dilimler halinde veya içli köfte gibi servis edilir.
Dünya mutfağında bir İtalyan yemeği olarak yerini almıştır ve "osso buko" diye okunur. İtalyanca "osso" kemik "buco" ise delik demektir. Sığır diz bölgesinde bulunan kemikli et parçası.
Ülkemizde Yunan rakısı olarak bilinmektedir ve "uzo" diye okunur. Rakıda olduğu gibi genelde su ve buzla içilir.
Daha az yumurta ile daha hacimli ve kaparık kekler elde etmek için kullanılan bir katkı maddesidir. Uluslararası mutfaklarda "ovalette" diye geçer. Bir diğer adı da "sponge gel"dir.