F Harfinde Toplam 28 Madde
Bizdeki mantının tam karşılığı, İtalyanların bohça şeklinde olan makarnası Fagottini’dir. Aynen yazıldığı gibi okunur. İtalyanca kelime anlamı zaten bohça demektir.
Meksika mutfağının en popüler yemeklerinden biridir ve "fahita" diye okunur. Etli, tavuklu, karidesli veya karışık olmak üzere bir çok çeşidi yapılmaktadır.
Ana malzemesi nohut olan Ortadoğu mutfağına ait bir meze türüdür ve yazıldığı gibi okunur. Nohut köftesi olarak da bilinir.
İtalyan makarna çeşididir ve yazıldığı gibi okunur. Bizde kelebek makarna olarak bilinir. Zaten kelime olrak İtalyanca'da kelebekler anlamına gelir.
Arap mutfağına ait bir lezzettir ve bizdeki poğaçalarla benzerlik gösterir. En popüleri kıymalı, etli olandır. Ama peynir, ıspanak, patates gibi farklı iç malzemlerle de hazırlamak mümkündür.
Araplar'ın ekmek salatasıdır ve "fettuş" diye okunur. Mevsimine göre farklı yeşillik ve sebzelerle yapılır. Bazı mutfaklarda üzerine peynir ve zeytin de ilave edilir. Ekmekten kasıt bizdeki kızartılmış veya fırınlanmış yufkadır. Yeryer pide veya pita ekmeği kullanılır.
Özellikle Güneydoğu'da çok popülerdir. Temelde bulgur ve irmikten yapılır ve et içermez. Fellah, Adana ve Mersin civarında yaşayan Araplara verilen isimdir. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
Uluslararası mutfaklarda "basil" olarak bilinir ve "bezıl" diye okunur. Mor renkte olanına "mor fesleğen" yada "reyhan" denir. Hoş aroması bakımından makarna ve salata soslarının vazgeçilmezidir.
İtalyan mutfağında özellikle Roma'da popüler bir makarna türüdür ve "fetuçini" diye okunur.
Bonfilenin uç kısmına denk gelen en değerli, en yumuşak et parçasıdır ve "file minyon" diye okunur.
Çatal bıçak kullanmaksızın çıplak el yardımı ile yenen yemekler için hazırlanır ve "fingır bool" diye okunur. Su dolu bir kasenin içine limon dilimi ve çiçek yaprağı vb. konur. Yemek sonrası misafirler ellerini; daha ziyade parmaklarını kasedeki bu su ile yıkarlar.
Pizza gibi düz, otlu, sebzeli ve baharatlı popüler bir İtalyan ekmeğidir ve İtalyanca "fokata" diye okunur. Bunun dışında "fokaçia" olarak da telaffuz edilir.
Etli ekmek dolması olarak bilinen bu yemek Osmanlı mutfağının popüler yemeklerinden biridir. Temelde kuşbaşı dana eti, havuç, bezelye, soğan, rezene ve anason içerir.
Dilimize "fortifiye" diye çevrilmiştir. Özetle alkol katkılı şaraplara, yani alkol ile kuvvetlendirilmiş şaraplara denir. Aynı zamanda dessert wine, liquor wine olarak da bilinir.
Bizde "ahududu" diye bilinir. Fransızca orjinal yazılışı "framboise"dır. Aynı zamanda uluslararası mutfaklarda raspberry (razberi) olarak da geçer. Kırmızı renkli ve küçük taneli bir orman meyvesidir. Pasta ve tatlılarda çok tercih edilir.
Uzun ince yapıdaki Alman sosisleri bu isimle anılır ve "fırank furte" diye okunur. Aynı zamanda bu sosis ile yapılan sosisli yiyeceğinin ismidir.
Nescafe gibi hazır kahvelerden yapılan buzlu kahve içeceğidir. Yunanistan'da çok popüler olan bu soğuk kahve içeceği "fırappe" diye okunur. Yapımında bir su bardağı soğuk süt, bir tatlı kaşığı nescafe, 2 tatlı kaşığı şeker ve 3-4 parça buz kullanılır.
Buzlu kahve içeceği olan frappe'yi starbucks markası geliştirip tüm dünyaya frappuccino (fırapiçino) olarak tanıtmıştır. Yani frappe'nin geliştirilmiş hali diyebiliriz. Zaten adını frappe (fırappe) ve cappuccino (kapiçino) kelimelerinin birleştirilmesinden almıştır.
Fransa'ya özgü, uzun ve ince yapılı bir ekmek çeşididir. Fransa'da çok popülerdir ve "firenç baget" diye okunur.
Amerika'da çok popüler bir kahvaltı yiyeceğidir ve bizim yumurtalı ekmeğimiz ile benzerlik gösterir. Maple şurup ve çeşitli orman meyveleri ile servis edilir. Maple (meybıl) şurup, akçaağaç ağacının gövdesinden elde edilen balımsı bir sıvıdır. Ayrıca üzerine tarçın ve/veya pudra şekeri serpilir.
İtalyanları'ın fırın omletidir ve yazıldığı gibi okunur. Fırında pişirildiği için fırın omleti denir. Temelde un, süt, yumurta içerir. Ek olarak peynir veya sebze veya sosis gibi malzemeler ilave edilir.
Afrika coğrafyasının temel besin maddesidir. Nişasta açısından zengin olan kök sebzelerle plantain ve/veya muz gibi meyvelerin hamurlaştırılmasıyla elde edilir. Bu kök sebzeler yer elması, tatlı patates, malanga (gölevez) manyok (yuca, cassava) gibi sebzelerdir.