Gastronomi Sözlük

Gastronomi Sözlük

Ş Harfinde Toplam 12 Madde

Şahdut

İran’daki adı Shahtoot, yani dutların şahı. 12 cm. uzunluğa kadar erişebildiği için bu ismi almış. Aynı zamanda Himaliya dutu olarak da bilinmektedir. Protein açısından çok zengin olan şahdut, aynı zamanda kanın temizlenmesine yardımcıdır.

Şakşuka

Ülkemizin popüler mezelerinden biridir. Temelde patlıcan, yeşil biber, domates, soğan, sarımsak ve zeytinyağından oluşur.

Şambaba

Temel malzemesi irmik, yoğurt, yumurta ve un olan bir tatlıdır. Üzerine badem konularak servis edilir "şambalı" olarak da bilinir.

Şaraşura

Marmara bölgesine ait yöresel bir yemektir. Temelde patlıcan, kabak, domates, patates, taze fasulye, domates salçası ve tuz içerir. Bir nevi etsiz türlü demek mümkündür.

Şaşlık

Genellikle koyunun but kısmında elde edilen et, kuzu şiş gibi şişe dizilir. Ama ebat olarak daha büyük kesimdir.

Şekerpare

Şerbetli tatlılar grubuna girer. Temelde un, yumurta sarısı, irmik ve şeker içerir. Üzeri genelde tüm findık ile dekore edilir.

Şevketi Bostan

Ege ve Girit mutfağında en çok sevilen ve en çok tüketilen otlardandır. Tarla kenarlarında ve kırlarda yabani olarak yetişir. Yemeği, özellikle zeytinyağlısı çok sevilir.

Şıhıl Mahşi

Bir çeşit kabak dolmasıdır. “Mahşi” Arapça, dolma anlamına gelir. Klasik kabak dolmasından farkı; kabakların içi oyulduktan sonra dış yüzeylerinin kızartılması ve bununla birlikte iç harcında haşlanmış nohut bulunmasıdır. Diğer malzemeler ise çam fıstığı, kuru soğan, kıyma, salça, tuz, karabiber, pul biber ve maydanozdur. Genellikle yoğurt ile servis edilir.

Şıra

Fermente olmamış, henüz mayalanmamış üzüm suyudur.

Şırdan

Koyun işkembesinin bağırsak ile birleştiği bir bölümü olan şırdan, Adana yöresinde çok popülerdir. İçi baharatlı pirinçle doldurulur, akabinde iple dikilir ve pişirilir.

Şişek

Bir yaşındaki dişi kuzuya şişek denir.

Şiveydiz

Gaziantep mutfağının popüler yemeklerinden biridir. Temelde taze sarımsak, kuzu eti ve nohuttan oluşur.