Ç Harfinde Toplam 16 Madde
Muğla, Bodrum, Milas yöresine ait el açması bir börek türüdür. Temelde dereotu, ıspanak, pancar, ebe gümeci ve çökelek gibi malzemelerle içerir.
Doğu Anadolu Bölgesi'ne ait bu peynir özellikle Erzurum civarında çok popülerdir. Aynı zamanda "civil veya tel peynir" olarak da bilinir. Yağsız çiğ koyun veya inek sütünden elde edilir. Yumuşak dokusuyla tel tel ayrılabilen çeçil peyniri hafif ekşimsi tadıyla bilinir.
Çerkez mutfağının popüler bir mezesidir. Temelde didiklenmiş tavuk göğsü, bayat ekmek içi, çekilmiş ceviz, tavuk suyu, kimyon ve tuz içerir. Ayrıca servis öncesi üzerine tereyağı, zeytinyağı ve pul biberden oluşan bir sos gezdirilir.
Çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanan bir yemektir. Üzerine sarımsaklı yoğurt, kızgın tereyağı ve pul biber ile sos yapılır.
Tatarlar'ın pöpüler böreğidir. Ülkemizde özellikle, Eskişehir'de çok yaygındır. Kızgın yağa altıldığında çıkardığı sesten dolayı "şırbörek" veye içindeki kıyması çiğden konulduğundan için de "çiğbörek" denir. Bir diğer yazılışı da "çibörek" olan bu böreğin, iç harcı; kıyma, soğan ve bir miktar su içerir.
Etli ve etsiz olmak üzere ikiye ayrılan çiğ köftenin orijinali etli olanıdır. Adını içindeki çiğ kıymadan alır. Temelde bulgur, isot, soğan, sarımsak, salça ve çiğ kıyma içerir. Tüm malzemeler salça ve bir miktar su ile yoğrulur. Genellikle limon ve nar ekşisiyle birlikte marul veya lavaş ekmeğine dürüm şeklinde servis edilir.
Yaklaşık olarak 15-18 cm. arasındaki lüfer balığı yavrusuna çinekop denir. Kışın Karadeniz'den Marmara'ya göç eder. Uluslararası mutfaklarda "small bluefish" olarak bilinir.
Akdeniz ve Ege'nin popüler lezzetli balığıdır. Aynı zamanda "çupra" olarak da isimlendirilir. Uluslararası mutfaklarda Sea Bream olarak bilinir ve "si birim" diye okunur.
Yaprakları pırasa ile benzerlik gösterir. Ancak pırasaya göre oldukça küçük boyuttadır ve çoğu yerde yabani pırasa veya güllük diye bilinir. Genelde soğan, biberle kavurması ve diplemesi yapılır.
Temelde beyaz lahana turşusu, aşurelik buğday ve isteğe göre nohut içeren Bitlis-Muş yöresine ait etli bir yemek türüdür. Bölgede lahana turşusuna "çorti" denir.
Unlu mamüllerde çokça tercih edilir. Özellikle açma, peynirli poğaça ve baget ekmek vb. Dünya mutfağında black seed, black cumin, black caraway seed olarak bilinir. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir.