1-Maki
En bilinen sushi türlerinden biri olan maki, bambudan yapılan hasırlarda sarılır. Çeşitli balık ve sebzelerin pirince sarılması ile yapılır. Futomaki, makizushi, hosomaki, temaki gibi çeşitleri vardır. Tuna, somon ve karidesten oluşan çeşitleri vardır.
2-Sashimi
Pirinç yer almaz. Sadece çiğ balık yer alır. Yani pirinçsiz sushi de diyebiliriz. İnce dilimler halinde servis edilir.En çok tercih edilen balık türü somondur. Sashimi sushi, taze, ham, soğutulmuş, dilimlenmiş ve çok özenle hazırlanır. Kokusuz, leziz ve hafiftir. Bu sushi türünün güzelliği sırrı, balık kokusunun ve tadının az olmasıdır.
3-Nigiri
Sarma yani roll gibi olmayan, pirincin üzerine çiğ balığın yerleştirildiği sushi türü. Karides, dil balığı ya da somon kullanılabilir. Aynı zamanda, balık yumurtası da, Nigiri Sushi olarak Gunkan stili adı altında sunuluyor. Nigiri sushi, genelde soya sosuna banılarak yenilmekte ve daima çift olarak servis edilmektedir.
4-Temaki
Bir nevi dürüm suşidir. Külah haline getirilmiş deniz yosununun içinde pirinç ve çeşitli sebzeler yer alır. "Te" Japonca'da el demektir.
5-Futomaki
Genellikle deniz yosunu nori ile kaplanan, 5-6 santimetre çapında, geniş bir silindir şeklinde sarılan sushi çeşidi. 2-3 ya da daha fazla sebze ile yapılır.
6-Uramaki
Temel çeşit olarak sayabileceğimiz makinin, bir nevi tersten sarılmış hali diyebiliriz. Deniz yosunu sushiyi çevreleyen son katman değil, en içteki katmandır. Sushiyi kaplayan malzeme ise pirinç, balık yumurtası veya susam olabilir. Deniz yosunu tadını sevmeyenler için denenmesi gereken alternatiflerdendir. İki ya da üç malzemeden yapılır. Silindir biçimindedir. Makizushi’den farkı, malzemelerin noriye sarılmış olması ve pirincin, noriyi çevrelemesidir. Ayrıca pirinç susam ya da balık yumurtasıyla kaplanabilir.
7-Chirashi
Nigiri türüne benzer olan bir başka sushi çeşidi: chirashi. “Dağınık sushi” anlamına gelen bu tür, bir sushi tabağıdır aslında. Tabağın en altında pirinç, üzerinde ise çiğ balık dilimleri ve diğer deniz ürünleri bulunmaktadır. Tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri kolay ve hızlıca hazırlanmasıdır.
8-California Roll
Yengeç, avokado, salatalık ve balık yumurtası ile hazırlanır. Son derece ferahlatıcı ve hafif bir tadı olması sebebiyle, Asya lezzetlerine alışık olmayan damak tatlarının gönlünü çalabilmektedir.
9-Alaska Roll
California Roll’dan farkı, yengeç yerine çiğ somon kullanılmasıdır. Yani somon, avokado, salatalık ve balık yumurtası içerir.
10-Dynamite Roll
Sarıkuyruk (hamachi) veya karides ile fasulye filizi, havuç, avokado, salatalık, acı biber, baharatlı mayonez ve balık yumurtasıyla hazırlanır.
11-British Columbia Roll
Kızarmış ya da ızgara edilmiş somon derisi, salatalık ve tatlı soslarla hazırlanır. Balık yumurtası eklenebilir.
12-Philadelphia Roll
Kızartılmış ya da ızgara edilmiş somon derisi, krem peynir, salatalık ile hazırlanır. Salatalık yerine avokado ya da soğan kullanılabilir.
13-Spider Roll
Kızartılmış yumuşak kabuklu yengeç, salatalık, avokado, daikon filizleri veya marul ve balık yumurtası ile hazırlanır. Baharatlı mayonez de eklenebilir.
Şimdi biraz da sushi menüsündeki diğer kelimelere, sushi ile beraber veya öncesinde ya da sonrasında yenebileceklere geçelim.
Wakame
Japon yosunudur. Çeşitli sebzelerin ve mesela susamın da ilavesiyle salatalarda kullanılabilir, bir de miso çorbasında kullanılır.
Tofu
Soya fasulyesinden elde edilen ve tek başına pek tadı olmayan bir protein kaynağıdır. Soya peyniri de demek mümkündür. Beyaz küpler halinde ve çiğ olarak yiyenler var ama pek tavsiye edilmez. Kızartılınca ve beraberinde sebze ve pirinç olunca güzel bir tadı olur.
Nori
Deniz yosunudur, birçok sushi türünde karşımıza çıkar. Başlıca rolü pirinçleri bir arada tutmaktır. Suşinin olmazsa olmazıdır
Wasabi
Japon hardalıdır kendisi. Alışık olmayanı yakar bitirir. Sushi ile birlikte servis edilir, bayır turpundan elde edilir. Etkisi kısa sürer, acılığı keskindir.
Gari
Şekerli sirkede bekletilmiş zencefil kökü. Bir nevi zencefil turşusu. Genellikle suşiden sonra masaya getirilir ve yenir. Farklı suşi servisleri arasında verildiği de olur, zira ağızdaki tadı temizlemeye de yarar. Tatlımsı bir tadı vardır.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın...
Arif Can Şen