Herkese merhabalar. Uzun bir aradan sonra yeni bir yazımla tekrar karşınızdayım. Malumunuz son 2-3 yıldır sağlıklı beslenme furyasını takip etmeyen kalmadı. Birçok insanda; nedir, nasıl bir şeydir diye merak uyandırdı. Bu sayede pişmemiş cheesecakeler, hurmalı cevizli brownieler, şekersiz tatlılar ön plana çıktı.

Bu akımı kim, neden ortaya attı? Peki bu akımı insanlar nasıl koşulsuz şartsız takip etti!


Bu furyanın başını vegan ve vejetaryen beslenenler çekti. Açık konuşmak gerekirse; vegan olmanın V’sinden bile haberi anlamayan insanlar, ben veganım diye dolaşmaya başladı. Belirtmek isterim ki; bir moda akımı gibi bilinçsiz kişiler tarafından takip edilen bu durum bana çok itici geliyor. Tabiki bunu gerçekten bir yaşam stili olarak benimseyip araştıran, okuyan ve sağlığını tehlikeye atmayan kişileri ayrı tutuyorum.


Elbette bu işin bir de hastalık yönü mevcut. Laktoz intöleransı, çölyak, gut ve daha bir çok hastalık yüzünden bazı insanlar bu beslenme şekillerini tercih ediyorlar elbette. Bunların hepsinin uzman diyetisyenler, beslenme uzmanları tarafında desteklenip uygun programlar düzenlenip ona göre hareket edip beslenmeleri gerekiyor. Sonuç olarak her şeyin başı sağlık. Raw food ve veganizm hakkında bilgiye ulaşmak için diğer yazılarıma göz atıp, konu hakkında bilgi alabilirsiniz.


Peki insanlar sağlığını, sağlıklı beslenerek daha fazla mı tehlikeye atıyor?


Tekrar söylüyorum kesinlikle bir uzmandan bilgi almadan ve danışmadan bu tarz şeylere başvurmayın. İnternette bir çok bilgi mevcut fakat doğruluğu kanıtlanmış olmadığı için bunlara pek inanılmasını doğru bulmuyorum açıkçası.


Peki sağlıklı beslenmek illa ki çiğ ürün tüketmek midir!


Hayır tabi ki! Genellikle 40 ve 46 derece üzerinde olmayan et ve deniz ürünlerini tükebiliceğiniz söyleniyor. Az yağda hafif sote, asitte bekletilip tüketilen ya da belli bir süre marine edilen et ürünleri de tüketebiliyor; tabiki yağ ve baharat oranına dikkat edilerek. Alerji ve hazımsızlık problemlerini dikkate alarak bu noktalar çok önemli.


En iyi asitte bekletme ve marine yöntemlerinden kısaca bahsedecek olursam; tuz, limon ve zeytinyağı içinde belli bir süre bekletme hem asitte pişirme, hem de marine etmeye iyi örnekler arasındadır.


Ee peki sağlıklı besleneceğiz diye tatlıda mı yemeyelim diyorsunuz! Elbette alternatifler mevcut, hatta yazının sonunda sürpriz bir tarif bile saklamış olabilirim. Aşağıda yazıyı okuyana hediyem olsun.


Hindistan cevizi, hurma ve kurutulmuş meyveler gibi ürünlerlerle vede bunları destekleyen ceviz, incir, fıstık kuruyemiş gibi malzemelerle lezzetli tatlılar ortaya çıkarabilirsiniz.


Avokadolu Puding Tarifi


Malzemeler;

1 adet orta boy haşlanmış pancar

1 adet büyük boy havuç (blanch edilmiş)

1 adet olgun avokado

3 adet olgun muz

4 yemek kaşığı toz kakao

1,5 yemek kaşığı süzme bal

1 yemek kaşığı vanilya


Hazırlanışı;

Avokadoları çekirdeğinden ayırıp 4’e bölün aynı işlemi havuç ve pancarlarada uygulayın (Pancarları önce 15-20 dakika ka ynar suda haşlayın ve soyun) daha sonra muzu da ekleyip robottan parçalanana kadar çekin. Bir kaba alıp kakao, vanilya ve süzme balı ekleyip spatula yardımıyla karıştırın. İsteğe bağlı kuplara koyup servise hazır hale getirin. Üzeri için; mavi haşhaş, kinoa tohumları veya Hindistan cevizi tercih edebilirsiniz.

 

Sürç-i lisan ettiysem affola.


Ercan Erkocaaslan

Yorumlar (5)
Yorum Bırak