Mübarek aylardan Ramazan, yılın en sevdiğim dönemidir. Vücudumuzu ve ruhumuzu terbiye etmeyi öğrendiğimiz; daha sabırlı, daha naif, daha sakin bir mental hale girdiğimiz şu günlerde özellikle de dünya hali hazır da bir pandemi ile zorlu bir mücadele verirken; evlerimizde zihnimizi mümkün olduğunca kaygıdan ve negatif düşüncelerden uzak tutmalıyız. Bunu sağlamanın açık ara en iyi yolunun da mutfağa girmek olduğu konusunda tüm Gurme Akademi takipçileri benimle aynı fikirdedir diye düşünüyorum.

Bu yazımda sizlere yaparken en favori müziğinizi açıp, sevdiklerinize lezzetli yemekler hazırlamanın sükutu içerisine girebileceğiniz birbirinden nefis reçetelerin yer aldığı bir iftar menüsü hazırlamak istedim. Umarım dener ve memnun kalırsınız. Denerseniz yorumlarınız benimle sosyal medya kanallarımdan ve aşağıdaki yorum butonundan paylaşmanız bizleri mutlu eder. O halde daha fazla beklemeden menümüze geçiyorum.

Sevgili Auguste Escoffier’in de dediği gibi çorba gerçekten de bir orkestranın açılış müziğine benziyor. Onsuz bir başlangıç zaten Türk yemek kültürü açısından düşünülemeyeceği gibi, hem beslenme uzmanlarının hem de benim kişisel olarak fikrimiz iftara  bir çorba ile başlamanın gün boyu besinsiz kalan vücudu rahatlatacağı yönünde. Bu başlangıç için prebiyotik açısından zengin, yöresel, bol tahıllı daha önce yaptığım ve deneyen öğrencilerim dahil herkesin favorisi olan bir çorbayı uygun gördüm.


Lebeniye Çorbası

Malzemeler;

4 yemek kaşığı pirinç (dilerseniz önceden ıslatılmış yada haşlanmış buğday)

11 bardak sıcak su (2200 ml)

2 su bardağı haşlanmış nohut (haşlanmış diğer uyumlu bakliyatlarda olabilir damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz.)

Tuz

Terbiyesi  İçin;

3 su bardağı yoğurt (tercihen ev yoğurdu)

4 yemek kaşığı un

1 limonun suyu

Üzeri İçin;

2 yemek kaşığı  dolusu nane

1 yemek kaşığı dolusu tereyağı

 

Yapılışı;

1-Pirinci yazan su ölçüsünden 2 bardak kadar suyu alarak haşlayalım. Geriye kalan 9 su bardağı suyu sonradan ekleyeceğiz.

2-Pirinçler haşlandıktan sonra kalan suyumuzu ilave edelim ve nohutları da bu esnada ekleyelim.

3-Nohutlar içlerindeki nişastaları suya verirken terbiyemizi hazırlayalım. Yoğurdun üzerine unu ve limon suyunu ekleyerek bir çırpma teli yardımı ile topak kalmayana dek çırpalım. Bu esnada daha koyu bir çorba seviyorsanız yarım kaşık daha un fazla ekleyerek yapabilirsiniz bu adımı lakin önermem zira çorba içerisindeki un miktarından ötürü bekledikçe zaten koyulaşıyor.

4-Sıra geldi birleştirmeye. Yoğurt karışımına kaynayan sudan 3-4 kepçe ekleyerek çırpalım ve yoğurdun ısısını yükseltelim. Bu adımı iyi yapmazsanız çorbanız kesilebilir. Ilık bir hale gelen yoğurdu suya ekleyerek bir yandan da sürekli çırpma teli ile çırpalım.

5-Bundan sonrasında yine ara ara çırparak unun çorbanın kıvamını koyulaştırmasını, kaynamasını bekliyoruz. Bu süre oldukça kısa oluyor.  Kıvamı koyulaşan çorbaya bu esnada dilediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Ben pulbiber, çok az karabiber ekliyorum.

6-Ocaktan aldığınız çorbaya önce damak tadınıza göre tuz daha sonra ise tereyağı eritip içinde hafifçe yaktığınız naneleri ekleyebilirsiniz. Reçete bu kadar. Oldukça leziz, ekşi ve besleyici bir çorba oluyor. Orjinalinde minik köfteler de kullanılıyor. Ben sade tarifi vermek istedim. Çünkü tamamlayıcı olarak size harika bir ev yapımı Adana Kebap reçetesi vereceğim.


Adana Kebap

Malzemeler;

1 kg dana kıyma

150 gr kuzu kıyma (koymasanız da olur sevmiyorsanız)

200 gr kuyruk yağı

1 yemek kaşığı acı biber salçası (evinizde yoksa yine şart değil)

1 çay bardağı acı pulbiber

3 adet kapya biber

2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ (şekillendirme)

Tuz, karabiber, kimyon


Yapılışı;

1-Kapya biber brunuaz doğranır. Dana kıyma, kuyruk yağı , kapya biber zırhtan geçirilir birkaç defa. Bu aşamada damak tadına göre sarımsak da eklenebiliyor ben tercih etmiyorum size kalmış.

2-Baharatlar ve salça eklenerek güzelce yoğrulur. Buzdolabında 45 dakika dinlendirilir.

3-Sıvıyağa ara ara el bandırılarak şişlere geçirilir. Bu haliyle de 10 dakika dinlendirildikten sonra fırının ızgara teline şişler yanyana dizilir.

4-Alt kısmına bir tepsi konularak kebaptan akan yağların boşa gitmesi engellenir. Daha sonra bu yağlara lavaşları bandıracağız.

5-180 derecede 20 dakika da bir çevrilerek güzelce kızarana dek pişirilir.

6-Eğer döküm tavanız varsa bu kebabı uzun şişlere takmadan kebap için tasarlanmış küçük boy ahşap şişlere takarak döküm tavada da pişirebilirsiniz.

7-Fırından çıkan kebapların yağına lavaşlar serilerek , yanında müthiş bir kebapçı salatası ile afiyet olsun sizlere.


Alanı soğuk mutfak olan bir şef olarak mezelerin yerleri bende ayrıdır. İran, Lübnan mezeleri , baharat karışımları beni mest eder. Çorbamızı yoğurtlu seçtik bu reçete de de yoğurt var lakin vermesem gerçekten bu reçeteyi içimde kalırdı. İster bu menü içinde bir serinletici görevinde ister başka sofralarınıza yancı , ne şekilde yaparsanız yapın oldukça memnun kalacağınıza eminim.


Zaatar Mezesi

Malzemeler;

1 su bardağı kavrulmuş susam (ya da çiğ susamı kendiniz kavurabilirsiniz.)

Yarım su bardağı iri taneli tercihen boz içi antep fıstığı

1 çay bardağı ince kıyılmış halhalı yeşil zeytini

1 yemek kaşığı sumak

1 tatlı kaşığı kekik

Yarım çay bardağı kadar ince kıyılmış maydonoz

1 çay bardağı zeytinyağı

2 çay kaşığı kadar tuz

1 tatlı kaşığı zaatar baharatı

3 su bardağı süzülmüş yoğurt (tercihen manda)

Yarım çay bardağı dolusu nar


Yapılışı;

1-Yoğurt hariç tüm malzemeler karıştırılır.

2-Bir tabağın tabanına yoğurt güzelce yayılır.

3-Üzerine karışım eklenir.

4-En üstüne narlar serpilir.

5-Üçgen cips benzeri kurutulmuş lavaşlar ile servis edilir.


Peynirli Cevizli Avokado Ezmesi

Malzemeler;

1 dal fesleğen

1 avokado

Yarım limon suyu

1 diş sarımsak

2 çilek

100 gr ezine peyniri

100 gr labne peyniri

Yarım çay bardağı kırılmış ceviz

Tuz


Yapılışı;

1-Çilek haricindeki tüm malzemeler blender’da çok püre haline gelmeden malzemeler birbirine karışana dek çekilir.

2-Üzeri için çilekler brunuaz doğranarak süsleme yapılır.

Avokado’nun sağlıklı yağlarını bedenine almak ve bunu yaparken peynirin lezzeti ile çileğin tatlılığını kullanarak damaklarında lezzet patlaması yaşatmak isteyenlere birebir.


Köz Biberli Pastırmalı Humus

Malzemeler;

300 gr konserve yada evde haşladığınız nohut

1,5 yemek kaşığı dolusu tahin

1 diş sarımsak

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım limonun suyu

Toz kırmızı biber, karabiber, kimyon,tuz

30 gr pastırma

2 kapya biber

 

Yapılışı;

1-Karıştırma robotumuza kapya biber ve pastırma hariç tüm malzemeleri alalım. Kapya biberlerimizi ocak üstünde közleyelim. Hazır da kullanabilirsiniz fakat ev yapımı kadar domine bir tadı olmuyor fikrimce. Közlediğimiz biberleri de ekleyelim.

2-Nohutlarınızı siz haşladı iseniz kabuklarını soymanız humusunuza daha pürüzsüz bir kıvam verecektir. Fakat vaktiniz olmazsa yada yapmak istemezseniz de sorun yok, tadına etkisi bulunmuyor. Blender’da çektiğiniz karışımın kıvamı size kalmış, sürülmelik bir kıvam isterseniz 3,5 ila 4 dakika, daha taneli bir kıvam isterseniz 2 ila 2.5 dakika yetecektir.

3-Karışımımız kenarda beklerken pastırmamızı çok az tereyağında bir tavada sadece cızırdayacak kadar ters yüz edelim.

4-Tüm adımlar tamam olduktan sonra sunum kasemize önce humusumuzu yayalım sonra pastırmamız, biraz zeytinyağı ve dileğinize göre belki biraz dereotu yada maydonuzu ekleyerek süsleyelim.

 

Geçtiğimiz sonbahar döneminde öğrencimin uluslararası bir yarışmada altın madalya alarak bizleri gururlandırdığı bu tatlının oldukça eski bir mazisi var. Bitirişi yapmak için son derece uygun olması ve daha önce reçetesi en çok sorulan tatlılardan biri olduğu için, bu menü içinde sizlerle paylaşma imkanı bulmamdan ötürü oldukça memnunum.


Peynirli Dondurma Eşliğinde Cennet Çamuru

Malzemeler;

200 gr çiğ kadayıf

150 gr tereyağı

175 gr toz antep fıstığı (20 gramı daha taneli olursa süsleme için iyi olur)

Şerbeti  İçin;

1,5 su bardağı şeker

1,5 su bardağı su

Üzeri İçin;

100 gr kaymaklı dondurma

75 gr labne peyniri


Yapılışı;

1-Çiğ kadayıfımızı ufak ufak olacak şekilde elimizle parçalayarak başlıyoruz.

2-Bu esnada su ve şekeri ocağa alarak birkaç damla limon ilavesi ile kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.

3-Parçaladığımız kadayıfı hafif rengi dönene kadar erittiğimiz tereyağında pişiriyoruz. Renginin döndüğünü gördüğümüzde antep fıstığımızı ekleyip 1, 1,5 dakika da bu şekilde karıştırmaya ve kadayıf ile fıstığı birbirine yedirmeye devam ediyoruz.

4-Tamamen homojen olduklarında şerbetimizi karışıma ekliyor ve altını kısarak karıştırmaya devam ediyoruz.

5-Kadayıflar şerbeti çektiğinde cennet çamurumuzu 5 dakika dinlenmeye alıyoruz.

6-Bu esnada dondurma ile labnemizi bir blender yardımı ile karıştırarak porsiyonladığımız tatlımızın üzerine ekliyor ve antep fıstıkları ile süslüyoruz. Afiyet olsun.

 

Evet, yazım burada sona eriyor mümkün olduğunca mutfak becerisi  az yada çok olan herkese hitap eden bir menü hazırlamaya çalıştım. Daha önce bana sorulan reçeteleri de bu yazıda vermek güzel oldu. Denerseniz hem sizi hem de ailenizi mutlu edecek bir sıra yemek dizisi sizleri bekliyor. Tekrar hayırlı ramazanlar dilerim.


Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın...


Leyla Günbay

Yorumlar (2)
Gizem onur
Posted 27.4.2020 11:24:28 Cevapla

Leyla hanım kebapta kıyma kullanıldığını sizden duyuyorum. Adana'da da Urfa'da da asla kıyma kullanılmaz. Et ve iç yağ satırdan geçirilir. Kıyma zaten şişte tutmaz. insanlara yanlış bilgi vermeyin.

Gurme Akademi Yönetici
Posted 27.4.2020 11:24:28 Cevapla

Yazarımız yaptığınız yoruma cevap verecektir. Detaylı bilgi için kendisine @leylagunbay instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Yorum Bırak