Her Derde Deva Sirke
Çok eski çağlardan beri sirke birçok derdin devasında kullanılmıştır. Günümüzde de doğal sirke geniş bir kullanım alanına sahiptir. Örneğin salatalarda, yemeklerde, hastalıkların tedavisinde, temizlik işlerinde, sebze ve meyveleri dezenfekte işleminde vb.
Hipokrat’ın yaraların tedavisinde kullandığı, İbni Sina’nın baş ağrısı tedavisinde kullandığı, eski tıbbın zehirlenmelerin tedavisi için ısıtarak kullandığı, yemeklerden önce içildiğinde safrayı azaltıp iştahı kesen ve vücudu zayıflatan mucizedir sirke.
Şimdi sirkenin kullanım alanlarına göre eski tıp kitaplarında da geçen, günümüzde de bilinen faydalarından biraz bahsedeyim.
Sirkeyi içerek kullandığımızda vücudumuzdaki faydaları;
1-Hazmı kolaylaştırır
2-Vücudu zayıflatır
3-Öksürük ve nefes darlığına iyi gelir
4-Safrayı azaltır
5-İştahı azaltır
6-Vücudumuzu toksinlerden arındırır
7-Boğaz ağrılarına iyi gelir
Sirkenin dişlere olan etkisi;
1-Çürüklere mani olur
2-Ağız kokusunu giderir
3-Sallanan dişleri kuvvetlendirir
4-Cilt sorunlarına karşı sirkenin etkisi;
5-Kanayan yaralarda hem kanamayı durdurucu hem de iltihap kurutucu özelliği vardır.
5-Böcek ısırmalarında ve arı sokmasında sirke sürüldüğünde tedavi edici özelliği var.
6-Ateş yanıklarında sirkeli bez sarılması iyi geliyor
7-Bitlenmeye karşı da sirkenin olumlu etkisi var
8-Gözaltı şişlik ve morarmalarda sirke ve bal karışımı iyi geliyor.
9-Ciltteki ölü hücreleri arındırır ve yaşlılık lekelerini azaltır.
10-Akne ve sivilceleri azaltır
11-Cildin ph seviyesini dengeler
Yazımın başında da belirttiğim gibi; sirkeyi sebze ve meyveleri dezenfekte etmek için, metal servis takımlarımızı parlatmak için, camlarımızı silmek için kullanabiliriz. Ayrıca bulaşık makinemizde parlatıcı görevi de görmektedir.
Peki bu kadar faydalı bir ürün olan sirkenin evde yapımı mümkün mü...?
Evet mümkün, hem de basit ve az maliyet ile mümkün. Sadece oluşum süreci için 2 ay gibi bir zaman dilimine ihtiyacımız var.
Sirkenin oluşum sürecinden kısaca bahsedeyim. Fermantasyon ürünü olan sirke, iki aşamalı fermantasyon işlemi ile elde edilir. Birinci fermantasyon sürecinde sirkenin yapıldığı meyvenin şekeri alkole dönüşür, ikinci fermantasyon aşamasında alkol asetik aside dönüşür ve sirke oluşur. Sirkenin üzerinde jelatinimsi zar gibi bir yapı oluşur. Sirke bakterilerinin oluşturduğu bu yapıya sirke anası denilmektedir. Bu sirke anasını daha sonra yapacağımız sirkeleri de mayalamak için kullanabiliriz. Doğal sirkede yaşayan bir organizma vardır ve biz bu organizmayı devamlı yenileyerek üretebiliriz. Ama fabrikasyon sirkeler konsantre asetik asidin sulandırılarak üretilir ve piyasaya sürülür. O yüzden fabrikasyon sirke doğal sirkenin faydalarını sağlamaz.
Sirke yapılışı;
Malzemeler (5lt için)
*5 litrelik kavanozun yarısını dolduracak kadar elma veya üzüm (isterseniz başka meyveleri de kullanabilirsiniz)
*3 yemek kaşığı bal veya şeker.
Doğal sirkenin sirke anası elinizde mevcutsa sirke anası ve 1 çay bardağı doğal sirke ( o zaman bal veya şekere gerek yok)
*Kavanozu dolduracak kadar içme suyu (klorlu su kullanmamaya dikkat edin)
*Mayalandırmayı hızlandırmak için birkaç tane nohut ekleyebilirsiniz.
Sirke yapımında kullanacağınız elma veya üzüm doğal ve ilaçsız ise dalından topladığınız gibi yıkamadan işleyip kullanıyoruz. Çünkü onların üzerinde bulunan bakteriler mayalanmaya olumlu etki yapıyor. Doğallığından emin değilseniz meyveleri yıkayıp birkaç saat beklettikten sonra kullanıyoruz.
Elmalar için; elmaların kabuklarını soymadan dörde bölüyoruz. Çekirdek ve sap kısımları duruyor, çürük kısımlarını atıyoruz. Kavanoza dolduruyoruz.
Üzümler için; üzümleri tanelere ayırıyoruz. Sap kısımlarını ayırıyoruz. Kavanozlara doldurduğumuz üzümleri kavanozun içinde eziyoruz.
Yarısı meyve ile dolu olan kavanozlarımızın üzerine su dolduruyoruz. 3 yemek kaşığı balı ılık suda eritip ekliyoruz. Elinizde sirke anası varsa sirke anasını ve 1 çay bardağı doğal sirkeden ekliyoruz bal eklemiyoruz. Birkaç tane nohut ekliyoruz. Kavanozun ağzını tülbent ile kapatıyoruz. Güneş görmeyen bir yerde 1 ay bekletiyoruz. Ara ara karıştırıyoruz. Bu süre zarfında sirkemizin üzerinde beyaz jelatinimsi denizanasına benzeyen bir yapı oluşmaya başlıyor. Bu sirke bakterilerinin oluşturduğu yapıya sirke anası diyoruz. Sirke anası bizim mayamız oluyor. Bir sonraki yapacağımız sirkelerde sirke anası kullanıyoruz. Bu arada da evinizde sirke sinekleri gezmeye, sirkeler buram buram kokmaya başlıyor. 1 ay sonra sirkelerimizi süzüyoruz. Ama süzmeden önce üzerinde oluşan sirke anasını kenara ayırıyoruz. Sirkemizi süzdükten sonra ayırdığımız sirke anasını içine atıyoruz, ağzını kapakla kapatıyoruz ve 1 ayda bu şekilde güneş görmeyen bir yerde bekletiyoruz ve sirkemiz hazır. Artık sirkemizi gönül rahatlığı ile istediğimiz yerde kullanabiliriz.
Afiyet olsun...
Orhan Aydoğan
Elma ve üzüm sirkesi yapılış videolarını OrhanSef youtube kanalımdan izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=2vrmW6ziZWA&t=50s üzüm sirkesi için bu linke
https://www.youtube.com/watch?v=_rTC5O3AHXA&t=4s elma sirkesi için bu linke tıklayabilirsiniz.
Rıdvan Taşkın
Posted 7.10.2018 09:37:17Çok bilgilendirici ve faydalı bir yazı.Emeğinize sağlık Orhan hocam
Orhan Aydoğan
Posted 7.10.2018 09:37:17Teşekkür ederim 😊 Rıdvan bey
Gurme Akademi Yönetici
Posted 7.10.2018 09:37:17Yorum için teşekkürler...