Son yıllarda oldukça popüler olan gastronomi bölümünün aşçılıktan farkını, bu bölümü okuyan biri olarak sizlere anlatmaya çalışacağım. Çünkü sizler de dışarıdan bakan insanların bu bölümü çok farklı algıladıklarını fark etmişsinizdir.
Gastronomi bölümü 4 yıllık lisans eğitiminin ardından gastronom olarak mezun olduğunuz bir alandır. Gastronomi kelime anlamı olarak yemek bilimi, yemek sanatı vb. birçok tanıma sahiptir. Kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olarak geçen gastronomi, ilk olarak Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından kullanmıştır. Yunanca mide ile ilgili "gastro" ve kanun, kural anlamındaki "nomos" kelimesinden türeyen "nomy" kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan bir kelimedir.
Damak tadı ve yemek zevkinin ön planda olduğu bu bölümde belki de en önemli beklenti, öğrencinin yaratıcı olmasıdır. Bu yüzden bazı üniversitelerde “Güzel Sanatlar Fakültesi” içinde yer almaktadır.
Gastronomiyi sadece yemek pişirmek ve sunmak olarak değerlendirmek yanlış olur. Gastronomi bölümünün aşçılığa göre daha geniş bir eğitim süreci vardır. Gastronomi tarladan çıkan üründen mutfağa girip pişirilmesine, sunulmasına, sofraya geliş süreci, yemeğin yanında ne içileceği dahil olmak üzere her şey gastronomi kapsamına girer.
Ders olarak gıda teknolojisi, gıda toksilojisi (bir gıdanın içinde bulunan mikroorganizma, zehirlenme sebebleri olan bakterilerin isimleri ve işlemleri gibi), gıda mevzuatı (gıda yasaları kanunu), restoran işletmeciliği, pazarlama, maliyet kontrolü, muhasebe, içki kültürü, şarap bilimi gibi bir çok dersi verilir. Farklı yemeklerin farklı yemek kültürlerini öğrenilir.
Gastronomi okuyan kimseler çeşitli meslek gruplarına yönelebilirler. Akademisyenlik, gıda denetçisi, aşçılık ya da pedagojik formasyon alıp meslek liselerinde yiyecek içecek hizmetleri alanında öğretmenlik yapabilirler.
Aşçılık ise bir önlisans bölümüdür. Her alanda olduğu gibi yaratıcı ve üretken olmak gerekir. Aşçılık bölümü gastronominin özeti gibidir. Dünya mutfak dersleri kısıtlıdır. Avantajı ise 2 yıllık olduğu için mesleki hayatınıza daha erken başlayıp iyi yerlerde çalışırsanız bir çok gastronomi mezununa göre daha tecrübeli yüksek bir rütbede çalışabilirsiniz. Yaratıcı ve üretken olmak, hırslı ve disiplinli çalışmak en önemli kriterdir.
Her iki alanda da iyi yerlere gelmeniz için iyi ve disiplinli yerlerde çalışmalısınız, kendinizi sürekli geliştirmelisiniz. Tabi en önemlisi kendinize inanmalısınız.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın...
Yusuf Dursun