Flambe nedir? Ne değildir?
Teknolojinin ilerlemesiyle sosyal medya diye tabir edilen Facebook, Twitter, Google Plus, Youtube, Instagram gibi platformlar hayatımıza girdi ve bilgiye, habere ulaşmak daha kolaylaştı.
Ayrıca, işletmelerin ve kişilerin sosyal medyayı reklam aracı olarak kullanmaları fazlasıyla yaygınlaştı ve klasik reklam araçlarının önüne geçti. Bundan altı yedi yıl önce yemek fotoğraflarının sosyal medya platformlarında paylaşılmasının eleştirildiği bir ortamdan, herkesin gurme ve aşçı olduğu bir ortama geçmiş olduk. Tabi burada en önemli etken, insanların bu platformlar sayesinde takipçi ve izlenme sayılarıyla popüler olmaları ve de ticari kazanç sağlamaları.
Bendeniz de bu platformlarda uzak kalamayan kenarından köşesinden takip eden bir kişi (hala yüz yüze kahve muhabbetlerini sevsem de) olarak ve meslek icabı yemek ile ilgili alanları takip ederken devamlı bu sitelerde yanan ve alevlendirilen yemekleri, kibirli insanların yemek yapmalarını, sokakta bir ekmek parçası bulduğunda öpüp başına koyan ve kurdun kuşun yemesi için bir taşın üzerine bırakan nesilden ete şaplaklar atan bir nesle devşirilmemizi hayretlerle takip ediyorum. Aslında bu konu uzar gider de, biz konumuza yavaş yavaş giriş yapalım.
Yaz tatillerinde her şey dahil sistemiyle çalışan otellerdeki açık büfelerin kenarlarına konumlandırılmış ocaklarda makarnanın dahi alevlendirildiği işlem "flambe" değildir. Aşçı çırağının ustasından öğrendiği yağlı tavanın kızdırılması ve birkaç sallama hareketi ile yağın yakılması olayı da değildir. Tabi bu arada restoranın dekorasyonlarının yanması, misafirlerin yanması ve mekanın otomatik yangın sisteminin çalışması hiç değildir.
Flambe nedir? Flambe, Fransızca kökenli bir kelime olup alevlendirme anlamına gelmektedir. Restoranda yapılan flambe ise, deniz ürünlerinin, et ve kümes hayvanlarının çeşitli sebze ve meyvelerin misafirin gözü önünde içkilerle alevlendirilmesidir. Amaç, hem şov yani görsellik, hem de içkinin kendine has rayihasının yemeğe karışımını sağlamaktır. Konu hakkında yeterli bilgi ve birikime sahip olan, özel "gueridon" denilen arabası ile misafirin masasının yanında yapılan işlemdir. Flambe yapmak bilgi birikim ve tecrübe gerektirir.
Onun için bilgi ve birikim eğitimle kazanılabilir. Konuyla ilgili teknik detay vererek okuyucuları sıkmak istemedim. İşin tekniğini öğrenmek ve bilgi almak isteyen arkadaşlar Gurme Akademi'nin kurucusu Ali beyle irtibata geçebilirler. Bu da Ali beyin reklam olsun.
Siz bu yazımı sosyal medyada okurken, ben de kahvemi içeyim.
Yeni yazılarımda buluşmak üzere sağlıcakla kalın...
Ünal GÜRSEL
Mustafa uzun
Posted 11.11.2018 01:31:56ağzımıza bir kaşık bal çalıp, Ali Bey'in reklamını bırakıp, yangından mal kaçırcasına.. daha flambe nedir ne değildir tam öğrenmeden ete bir şaplak vurup kaçtınız.. alacağınız olsun..😊✋
Gurme Akademi Yönetici
Posted 11.11.2018 01:31:56Yorum için teşekkürler...