Merhabalar,
Hepimiz korona ile mücadele ederken evimizde yeni lezzetler keşfetmeye başladık. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşadığımız bu salgın hastalık bir çoğumuzu olumsuz etkilese de benim gibi yemek severler yeni lezzetleri keşfetmeye koyuldular bile. Hatta yemek yapmayı sevmeyenleri bile artık mutfaklarda değişik lezzetler yaparken görmeye başladık. Ama sosyal medyada en çok karşılaştığımız görüntü ise “ekmek” yapımı.
Sadece kadınları değil, bir çok erkeği de sosyal medya hesaplarında ekmek yaparken görüyoruz. Bende bu yazımda sizlere Ramazan ayı gelmeden iftar sofralarının vazgeçilmezi olan pide yapımının inceliklerini anlatacağım. Ekmek yapımı kolay gibi görünse de uygulama aşaması çok önemli. Özellikle ekmeğin dokusu için. Doğru bir fermantasyon ortaya fevkalade bir ekmek çıkaracaktır. Yapmanız gereken tek şey; ekmeği doğru mayala ve doğru pişirme tekniği ile buluşturmak. Yemeklerde, pasta ve soslarda olduğu gibi ekmekte de pişirme tekniği hayati önem taşımaktadır.
Ekmek yapımında üç tekniği doğru uyguladığınızda, ekmeğiniz sanki fırından alınmış gibi muhteşem bir lezzete sahip olur. Söz konusu bu üç teknik mayalama, yoğurma ve pişirme aşamalarıdır. Her ekmeği kendine özgü mayalama tekniği ile mayalamalısınız. Örneğin pide iki mayalama aşamasından oluşur. Birincisi ön mayalama, ikincisi ana mayalama aşamasıdır. Ön mayalama dediğimiz; un, su, maya ve tuzdan oluşan süreçtir. Yani ekmeğin ana maddesini oluşturan malzemelerin olduğu süreç.
Ön mayalanma aşaması için gerekli olan malzemeler;
6 tatlı kaşığı un
Yarım su bardağı oda sıcaklığında doğal kaynak suyu
1 paket yaş veya kuru maya (dilerseniz ekşi maya)
1 tatlı kaşığı tuz
Yukarıdaki tüm malzemeyi yoğurma kabında iyice karıştırıyorsunuz. Akabinde üzerini streç film ile kapatıp, yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakıyorsunuz. Ana mayalanma aşamasını ise ön mayalanma süresinin bitimine yakın başlatıyoruz.
Ana mayalanma aşaması ve gerekli malzemeler;
6 su bardağı un (tercihe göre kepekli veya beyaz un)
2,5 su bardağı oda sıcaklığında doğal kaynak suyu
1 tatlı kaşığı tuz (ben kaya veya himalaya tuzu kullanıyorum, tercih sizin)
Şimdi gelelim pidemizin yapım aşamalarına;
1-Yukarıda belirttiğimiz 6 su bardağı unu yoğurma kabımıza eleyerek döküyoruz.
2-Sonrasında ortasına bir çukur açıyoruz. Açtığımız çukura suyumuzu ilave edip hafifçe nazik bir şekilde yoğurmaya başlıyoruz.
3-Yoğurduğumuz hamura tuzumuzu ilave edip iyice hamura bu tuzu yediriyoruz.
4-Ön mayalanma işleminin süresi dolunca ön mayamızı bu hamura ekliyoruz.
5-İyice hafif hafif yoğurup un ilave edelim. Ele yapışacak bir hamur elde edelim. Elimize yapışması önemli değil onu elimizi yağlayarak toparlayacağız.
6-Bu şekilde yaptığımız hamuru 15 dk üzeri kapalı şekilde dinlendiriyoruz.
7-Bu arada fırını 250 dereceye alıp içine bir kab dolusu su bırakalım ki su kaynasın. Su en önemli püf nokta. Fırın içinde su buharlaştıkça ekmeğimiz puf puf kabaracak. Ekmek acele yapılmayacak bir yiyecektir sabır ve emek ister.
8-Tam 15 dk sonra hamurumuzu bezelere ayırıyoruz. Dilerseniz üç adet büyük pide, dilerseniz minik minik pideler yapabilirsiniz.
9-Ayırdığımız bezelerin altına kepek un serpip yine 5 dk dinlendirelim. Kepek un yoksa galete da kullanabilirsiniz altına. Fırından çıkmış gibi altı kepekli oluyor. Bu da size fırından alınmış gibi bir pide yapma şansı veriyor.
10-Yaklaşık 5 dk dinlendirdiğimiz pidelerimizi istediğimiz oranda parmak uçlarımızla hafifçe büyütüyoruz. Tabiki ele yapışacağı için öncesinde elimizi yağlıyoruz.
11-Büyüttüğümüz pidelere parmaklarımızla bastırarak pide görüntüsü verelim.
12-Yumurta sarısına biraz zeytinyağı gezdirip çırpalım, pidelerimizin üzerine iyice sürelim.
13-Daha sonra bol çörek otu ve kavrulmuş susamlarımızı serpip 250 derece önceden ısıttığımız fırına verelim.
14-Bu işlemden 10 dk sonra fırın ayarını 200 dereceye indirip kızarmasını bekleyelim. Fırında suyun mutlaka olması gerekiyor.
Ekmek soğuduktan sonra taş gibi olmasını istemiyorsanız fırında suyun kaynıyor olması çok önemli.
15-Kızaran ekmeklerimizi temiz bir bezin içine bırakıyoruz. İlk sıcaklığı gidene kadar bezin içinde dinlenmesini sağlıyoruz.
Pidelerimiz yenmeye hazır. Afiyetler olsun.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın...
Ebru Keser
Özcan altuntaş
Posted 20.4.2020 20:19:31Sağlıklık ve en önemli doğal mükemmel bir paylaşım.ramazan öncesi pide kuyruğunda kurtulmak varmı daha güzeli.ellerinize ve emeğinize sağlık