Demirhindi Hindistan’da yetiştirilen, görünümü ve dokusuyla bizim hurmalarımıza benzeyen kabuklu bir meyvedir. Bu yüzden Arapça'da hint hurması anlamına gelen ''Temr-i hindi” ismini almıştır. Ekşimsi tadıyla damağınıza çok tatlı bir aroma bırakır. Serinletici özelliği sayesinde de susama hissini azaltır. Ayrıca sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kesinlikle Ramazan aylarında tercih edilmesi gereken bir içecek.


Demirhindi şerbetiyle ilgili şöyle bir rivayet vardır;

''Kanuni Sultan Süleyman bunaltıcı bir yaz günü yeniçeriyi ziyaretinde susamış ve soğuk bir şerbet istemiştir. Padişaha ait bu tas demirindi şerbetiyle doldurulup ikram edilmiş, Kanuni bu şerbeti o kadar beğenmiş ki o tası altınla doldurup şerbeti yapan ustayı ödüllendirmiş''


Gelelim malzeme ve tarifimize;

400 gram demirhindiyi kabuklarından ayıralım, çekirdekleriyle birlikte meyvesini bir tencereye alalım (geceden ıslayabilirsiniz)

50 gram kadar (4-5 dilim) zencefil

7-8 adet kakule

7-8 adet karanfil

1 adet çubuk tarçın

(içine koyduğunuz baharatlar tamamen opsiyoneldir. Tek başına demirhindi ile de yapılabilir ama baharatlarla daha aromatik ve daha sağlıklı bir hal alıyor.)

2 litre su ile kısık ateşte 1 saat kadar kaynattalım. Ocaktan alınca üzerine 100 gram kadar (yaklaşık yarım su bardağı) şeker ekleyip karıştıralım ve demlenmeye bırakalım. Oda ısısına geldiği zaman da tanelerini süzelim ve soğuk ikram edelim. Afiyet olsun.


Demirhindi iyi bir antioksidandır. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. A, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur. Soğutularak boğaz ve ağız gargarası olarak kullanılabilir. Yüksek lif miktarıyla sindirim sisteminin çalışmasını düzenler. Bağırsak spazmlarına iyi gelir. Kabızlığı çözer. Mide asidini azaltır. Yaz aylarında susuzluğu giderir. Kolesterol ve obezite tedavisinde destekleyici olabilir. Yağ oluşumunu azaltır. Kan şekerini dengeler. Kronik inflamasyonu azaltır. Kabuğu ile yaprakları yaraların iyileştirilmesinde kullanılır. Bronşite iyi gelebilir. Kalp hastalıklarında riskleri azalttığına dair araştırmalar vardır.


Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın...


Ayşe Ece Olgun

Yorumlar (4)
Yüksel Olgun
Posted 27.4.2020 15:55:21 Cevapla

Tamamen organik ve şifa kaynağı olan unutulmaya yüz tutmuş tarihi Osmanlı şerbetinin tanıtımı ve yapımı için vermiş olduğunuz bilgiler çok memnuniyet verici umarım bu munarek ayda herkes deneyip içme fırsatı bulur emeğinize sağlık

Ayşe Ece Olgun
Posted 27.4.2020 15:55:21 Cevapla

Teşekkürler 🌸

Sümeyra Demirkaya
Posted 29.4.2020 14:19:39 Cevapla

Çok açıklayıcı, anlaşılır ve sonucun mükemmel olacağı bir tarif. Yaz aylarında evimizden eksik etmiyecegimiz kesin

Ayşe Ece Olgun
Posted 29.4.2020 14:19:39 Cevapla

Beğenmenize çok sevindim özellikle çocuklar için çok yararlı sevgiler 🥰🥰🥰

Yorum Bırak