Dünya genelinde ve ülkemizde malesef işletmelerin 3-5 kuruş fazla kazanmak adına insan sağlığını tehdit eden birçok yabancı bileşeni afiyetle yediğimiz ürünlere katması sonucu ortaya çıkan üzücü sonuçlardır. Günümüzde son olarak çocukluğumuzda Temel Reis ile özdeşleştirdiğimiz ıspanağa uygulamaları “yok artık bu kadarda olmaz!” şeklinde hepimizi şaşırttı. Şimdi gelin bunların bir kısmına tek tek değinelim isterseniz.
İlk olarak güncel olan ıspanak ile başlayalım. Ispanak ile karıştırılan halk dilinde güzel avrat otu olarak bilinen yeşil zehirli bir bitkidir. Güzel avrat otu içerisindeki scopalamin ve atropin maddeleri ile insanları zehirler. Güzelavrat otu (Atropa belladonna veya Atropa bella-donna), patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir. Özetle yeşillikler ayıklayarak temizlemeliyiz ki sonradan doğabilecek tehlikeli sonuçların önüne geçebilelim.
İkinci olarak çok bilinen köfteye katılan soya sosu kıyması, farklı tahılların ve ekmek vb. unlu mamüllerinin kullanılması gibi malesef her alanda kullanılan gıda boyaları ile çok rahat gıda hileleri kamufle edilebiliyor.
Üçüncü olarak künefe vb. tatlıların üzerine dökülen Antep fıstığı yerine malesef bezelye tozu kullanılması.
Dördüncü olarak piyasadaki zeytinyağlarınında bu gıda hilelerinden nasibini aldığını çeşitli tekstil boyaları, yağ asitleri, tohum yağları gibi ürünlerle karıştırılıp elde edilğini unutmamalıyız.
Beşinci ve son olarak taze gözükmesi açısından bayat tavukların çamaşır suyu ile yıkanması örnek olarak gösterilebilir. Salam sosis sucuk gibi sakatatlara hiç değinmiyorum bile.
Araştırmalar cezayı ödedikten sonra bu gibi gıda hilelerine devam eden sözde işletmerin oldugunu göstermektedir. 21 kez aynı suçtan yakalanan gıda sahtekarlarının olması ülkemizdeki adalet sisteminin sorgulanmasına sebep olmaktadır. Her işletme aynı demiyorum, iştahınızıda kaçırmak istemem. Lakin halk arasında merdiven altı olarak bilinen işletmelerin varlığı sağlımızı tehdit etmektedir. Lütfen 8-10 liraya döner yerken bir daha düşünün!
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın…
Samet Çakmaklı
Taylan Özdemir
Posted 25.10.2021 16:54:30Boşuna dememişler ucuzdur vardır bir illeti diye. Özellikle gıda sektöründe normal piyasa fiyatının çok altında bir ürün varsa birkaç kere düşünmekte fayda var. Nasıl olsa mideye gidiyor hepsi de aynı diye düşünmek çok tehlikeli, aman dikkat
Gurme Akademi Yönetici
Posted 25.10.2021 16:54:30Teşekkür ederiz...