Teknolojinin hızla gelişmesi ve akabinde küreselleşmeninde etkisiyle toplumların sosyal ve ekonomik yapılarından bireylerin beslenme alışkanlıklarına kadar bir çok olayda farklılık gözlemlemek mümkündür. Tüketiciler 4-5 yıl öncesine kadar fast food yani hazır gıdalar tüketmeyi tercih etselerde günümüz tüketicileri onların aksine doğal, katkısız ve rafine olmayan ürünleri tüketmeye özen göstermektedirler.


Dünya’da özellikle de Türkiye’de beslenme konusunda tahıl ürünleri ayrı bir öneme sahiptir. Tahıl bazlı fonksiyonel gıdaların insan sağlığını olumlu yönde etkilemesi nedeniyle tahıl kullanılarak yeni gıda ürünlerinin geliştirilmesi önemli bir yer tutmaktadır. Bununla beraber tahılların ekonomik açından yüksek fiyatlara sahip olmaması tüketiciyi olumlu yönde etkilemektedir. Tahıl ise buğday, mısır, çavdar, çeltik, arpa, yulaf gibi tanelerin tümünü ifade etmek için kullanılmaktadır. Tahıl ürünlerinden buğday aralarında en çok kullanılandır özellikle ekmek yapımında çokça tercih edilir. Beraberinde diğer tahıl ürünleride kullanılmaya başlanmıştır.


Bireyler zamanla endüstriyel ekmekten kaçarak daha sağlıklı ve yararlı ekmekler tercih etmişlerdir bunun sonucunda da kendi mayalarını ve ekmeklerini kendileri üretmeye başlamışlardır. Çok eski zamanlar da kullanılan ekşi maya son zamanlar da popüleritesini arttırmıştır. Ekşi maya yapımı ise püf noktolarını bilirseniz herkesin evinde rahatlıkla yapabileceği bir mayadır bende sizlere bu yazımda biraz ekşi maya yapımıdan söz edeceğim.


Ekşi mayada su ve un aynı oran da beslenir ve hem kullandığınız suyun Ph, hem de kullandığınız unun organik olup olmaması son derece önemlidir. Ayrıca kullandığınız un örneğin çavdar unuysa mayanızı beslerkende sadece çavdar unu kullanmanız gerekir. Mayayı yaptıktan sonra hemen buzdolabına atmak doğru değilidir bir süre dışarda tutmanız daha doğru olur. Mayanız 2. güne geldiğinde mayanızı hangi undan beslediyseniz o unla tekrar beslemeniz gerekir.


10 gün kadar bu şekilde beslenen mayanın her gün aynı saatte beslenmeside önemli bir noktadır. Mayanın aktive olup olmadığını anlamak için ise mayadan küçük bir parça alıp suda yüzüp yüzmemesinden anlayabilirsiniz eğer mayanız suyun üzerinde yüzürek yavaş yavaş aşağa iniyorsa mayanız aktive olmuş demektir eğer aldığınız küçük parça suyun dibine çöküyorsa mayanız aktivasyona girmemiş demektir bu durumda yapmanız gereken mayayı sıcak bir ortama bırakıp aktive olmasını beklemeye bırakmaktır. Eğer maya hiçbir şekil de yüzmüyorsa maya beslerken bir hata yapmış olabilirsiniz reçetenizi revize etmeniz gerekir.


Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın...


Büşra Nur Aydın 

Yorumlar (1)
İsmail aydın
Posted 2.3.2021 19:16:12 Cevapla

Ağzınıza sağlık çok güzel bir yazı olmuş, ekşi mayalı ekmek tüketen birisi olarak ekşi mayalı ekmeğin hiyakesini birde sizin ağzınızdan dinlemiş olduk👏

Yorum Bırak