Yemekler farklı coğrafyalarda farklı malzemelerin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Zaman şekillenerek binlerce asır ayakta kalmış ve şüphesiz binlerce yıl ayakta kalacaktır. Hiç düşündünüz mü bir yemeğin var oluşunu ya da kaç yaşında olduğunu? Evet evet yemeklerin de yaş var! Hata binlerce savaşı, binlerce mutluluğu, binlerce felaketi görmüş; tarihi olayları yansıtan en güzel örnek olarak verebiliriz. Çünkü yemekler insanların sosyo ekonomik, siyasi, coğrafi ve kültürel özelliklerini yansıtan en önemli değeridir.


Bu yazımda size Keçelok yemeğinden bahsedeceğim. 1500 yaşında olan, asırlardır lezzetiyle damak zevkimize hitap eden ve besin değerleri oldukça yüksek olan yöresel bir yemek. Mardin mutfağında önemli yer tutmakla kalmayıp, sosyal hayatlarında ve hikayelerinde yer edinmiştir.


İşte size Keçelok yemeğinin yemeğinin hikayesi.


Geçmişten günümüze gelen hikayeye göre Mardin Nusaybin'de Kuruköy ve Dara köyü arasında bir arazi yüzünden anlaşmazlık çıkar ve her iki köy de bu arazinin kendilerine ait olduğunu iddia ederler. Bu mesele mahkemeye intikal eder. Mahkeme heyeti meseleyi halletmek için bir çözüm bulur. Karşılıklı kararlaştırılan bir gün ve vakitte her iki köy halkı yemek yapıp getirecektir. Yemeklerin sıcaklıkları kontrol edilecek ve hangi köyün yemeği daha sıcak ise onların köyü bu araziye daha yakın kabul edilecektir. Böylelikle arazinin onların köyüne ait olduğu ortaya çıkacaktır.


Belirlenen gün gelir ve her iki köy yemeklerini hazırlar. Köyleri araziye daha uzak mesafede olan köy halkı Keçelok yapıp getirir. Keçelok zor soğuyan bir yemek olduğu için onların yemeklerinin daha sıcak olduğu görülür. Diğer köy halkı ise yumurtalı bulgur pilavı yapar. Yemeklerini ne kadar sarıp sarmalasalar da keçeloğa göre yemekleri daha soğuktur. Arazi keçelok yemeğini yapan köye verilir. Köylüler bu yemek sayesinde bu araziyi kendilerine dahil ettirirler.


Malzemeler

2 bardak kırmızı mercimek

2 bardak şehriyeli Midyat bulguru

Yağ, tuz ve su 


Yapılışı

Tencerenizi orta ateşe koyup yağ ilave edin. Akabinde mercimek ve bulguru koyup kavurun. Kavurma işleminden sonra sıcak su ilavesiyle tuzunu ekleyin ve pişmeye bırakın. Pişen yemeğiniz lapa bir hal aldıktan sonra demlenmeye bırakın. İstediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.


Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın...


Hozan Aykut

Yorumlar (3)
Yorum Bırak